Več o Zdrobu

Pirin zdrob

Pirin zdrob dobimo pri mletju pirine moke. Pri sejanju zmlete pire v prvi fazi ločimo moko od otrobov, v naslednji fazi pa zdrob od otrobov. Pirin zdrob lahko uporabljamo za iste namene kot pšenični zdrob. Pirin zdrob je v primerjavi s pirino moko posebej bogat z beljakovinami. V primerjavi z navadno pšenico vsebuje več karotinoidov, ki so pomembni za nastanek vitamina A.

Koruzni zdrob

Koruzni zdrob ni nič drugega, kot nekoliko bolj grobo mleta koruza. Uporabljamo ga za pripravo polente ali kaše. Klasična priloga iz koruznega zdroba je polenta. V starih časih je bila samostojna jed ali nadomestilo za kruh.

Pšenični zdrob

Pšenični zdrob, znan tudi pod imenom „gres“ sestavljajo večji delci grobo mlete pšenice. Vsebuje velik delež ogljikovih hidratov ter nizek delež maščob. Največkrat se ga uporablja kot zajtrk ali večerja v obliki „mlečnega gresa“, dober je tudi kot dodatek raznim juham ali pražen z zelenjavo.