Več o olju

V naši eko kmetiji Stražar večino olj hladno stiskamo

Sončnično olje

Sončnično olje je nevtralnega vonja in okusa, bogato z vitaminom E in nenasičenimi maščobnimi kislinami, ki blagodejno vplivajo na posameznika. Je vsestransko uporabno, saj se lahko uporabi kot živilo, prehransko dopolnilo ali mazilo. Priporočamo ga za pripravo vseh vrst hladnih jedi, pikantnih solat, marinad, majoneze, kakor tudi za kuhanje, dušenje, pečenje in cvrtje vseh vrst mesa in zelenjave. V kolikor ga stepemo skupaj z vodo dobimo izvrstno rastlinsko mleko.

Sončnično olje kot mazilo neguje poškodovano in problematično kožo, ter blagodejno vpliva na razstrupljanje telesa in krepitev imunskega sistema.

Laneno Olje

Raziskave dokazujejo, da so lanena semena odličen vir omega-9 in omega-3 esencialnih maščobnih kislin. So tudi zelo dober vir vlaknin in beljakovin ter magnezija, folne kisline, vitamina B6, mangana, fosforja, lecitina, cinka in bakra. Dodatna prednost lanenih semen je, da vsebujejo snov, ki je koristna pri boju z rakom na dojkah in debelem črevesu.

 

Laneno olje v telesu optimizira izkoriščanje energije in spodbuja obnovo celičnih struktur.Vsebuje tudi fosfolipide, ki omogočajo obnovo membran in izboljšajo delovanje živčnih celic. Ob uporabi v primernih količinah dovolj časa, lahko vidno začnemo opažati, da postane koža bolj gladka, imamo več energije, rane se začnejo celiti hitreje, izboljša se imunska odpornost telesa, izboljša se hormonsko ravnovesje, kar posledično vodi do zmanjšanega občutka stresa.

 

Priporočeno je dnevno zaužitje 2-3 žlice olja, kombinirano s hrano. Najboljše je, če ga dodamo jogurtu ali nemastni skuti in pred zaužitjem dobro premešamo.

 

Laneno olje je zelo učinkovito tudi kot zunanje mazilo za nego kože. Uporabljamo ga za celjenje ran (ne nanašamo na odprte rane), pri opeklinah, vnetjih, ekcemih, luskavici in kožnih izpuščajih.

Repično olje

Olje oljne ogerščice ali repično olje vsebuje ugodno maščobnokislinsko sestavo (npr. omega-3 maščobne kisline) in veliko vitamina E. Olje lahko uporabljamo za pripravo marinad, solat, hladnih jedi, lahko pa ga segrejemo tudi do 180 °C in je tako uporabno tudi za cvrtje in kuhanje

Konopljino olje

Priporočamo ga kot dodatek pri pripravi hladnih jedi (solatnih prelivov, polivk za testenine, namazov, omak) in kot dodatek kuhanim jedem.

Je odličen dodatek za pripravo testa za kruh, pecivo in drugih sladic (preliv za sladoled).

 

Z uživanjem 1-2 čajnih žličk konopljinega olja zadovoljimo dnevno potrebo po esencialnih maščobnih kislinah (Omega 3 in Omega 6).

Bučno olje

Bučno olje ugodno deluje na preprečevanje povečanja prostate, presnavljanje holesterola, odvajanje vode, motnje v krvnem obtoku, ter koristi živcem, krepi mišičje in vezivno tkivo, ter na splošno normalizira celično presnovo.

 

Olje lahko uživamo hladno, kot preventivno zdravilo, lahko pa ga dodamo k raznim jedem in solatam, ter ga uporabimo za pripravo omak, slaščic. Kot obkladek ga lahko uporabimo tudi pri zdravljenju opeklin in ozeblin