Lan ima v Sloveniji močno tradicijo in v preteklosti ga je na našem ozemlju raslo veliko in zelo dobro je uspeval, nato pa je po drugi svetovni vojni skoraj izginil. S ponovnim odkrivanjem kakovostne hrane pa bio lan zopet sejemo in uživamo v dobrodejnih učinkih. Pri tem pazljivo shranimo svoja najboljša lanena semena za naslednjo setev, ki je vedno okoli 20. maja. Bio lan namreč vedno vzgajamo iz lastnih semen.
Sicer pa najdišča semen in lanenih izdelkov iz Egipta, Mezopotamije in Sumerije izvirajo iz časa 5000 let pr.n.št. Grki in Rimljani so iz semen izdelovali zdravila, laneno olje pa so uporabljali za razsvetljavo. Pri nas so ga uporabljali tudi mostiščarji na Ljubljanskem barju.
Bio lan, ki smo ga poželi, najprej sušimo. Potem semena očistimo ter v mlinu pod kamnom stisnemo v bio laneno olje ter nato zmeljemo laneno moko.
Opis izdelka je zgolj informativne narave in ni bil potrjen s strani Evropskega inštituta za varnost hrane (EFSA).