Recepti
Eko kmetija Stražar vam ponuja nekaj polnovrednih bio receptov, s katerimi lahko okusite pravo vrednost naših ekološko pridelanih izdelkov!
Pa dober tek!

EKO PIRIN KRUH
-
V moko vmešamo semena - vinski kamen - sol.
-
Zgnetemo z mineralno vodo in oljem.
-
Hlebček položimo v pekač s pek papirjem in pečemo na segreti pečici 200˚C, 1. uro. Testa ne vzhajamo.
EKO PIRINI PIŠKOTI
-
240g bio pirine moke
-
80g sladkorja v prahu
-
2 rumenjaka
-
160g masla (ki ga narežemo na majhno)
-
1 vanilijev sladkor
-
marmelada po izbiri
-
Vse sestavine damo v posodo ali na kuhinjsko desko ter z rokami hitro premesimo, da dobimo krhko testo (ne mesimo predolgo, da ne začne razpadati).
-
Pred nadaljnjo pripravo testo pokrijemo s prozorno folijo ter za 2-3 ure postavimo v hladilnik.
-
Iz testa nato oblikujemo okrogle kekse. Polovico teh oblik na sredini preluknjamo. Pečemo jih pri 160°C približno 12 minut.
-
Nepreluknjane polovičke namažemo z marmelado, preluknjane pa posujemo s sladkorjem v prahu ter z njimi pokrijemo tiste z marmelado.

AJDOVI ŽGANCI
-
V slan krop (približno 2 l vode) stresemo mešanico bele in ajdove moke, ki smo jo predhodno dobro premešali. V zmes s kuhalnico naredimo luknjo v sredini, da moko tudi od znotraj zalije voda. Vse skupaj naj rahlo vre.
-
Po 20 minutah "žgancu" odlijemo skoraj vso tekočino, nekaj vode pa prihranimo, če bomo morebiti morali dodati nekaj tekočine nazaj. Zmes dobro premešamo s kuhalnico, da se vsa moka poveže z vodo in nato pokrito pustimo, da žganci malo odležijo.
-
Med tem časom razpustimo ocvirke na maščobi in jih nato polijemo preko žgancev ter premešamo z večjimi vilicami.
RECEPT ZA PIRINE PALAČINKE
-
3 jajca
-
250g bio pirine moke
-
1 dcl piva ali mineralne vode
-
4 dcl mleka
-
4 žlice olja
-
ščep soli
-
Jajca stepemo, počasi dodajamo mleko, moko, sol in pivo ter olje in v teflonasti ponvi spečemo palačinke.
KORUZNA POLENTA
-
V loncu pristavimo vodo, maslo in sol. Zavremo.
-
Koruzni zdrob med nenehnim mešanjem stresemo v krop. Mešamo, da dobimo gosto maso.
-
Kuhalno ploščo izklopimo, pokrito polento pa na njem pustimo še 10 minut, da nabrekne.

EKO ČRN KRUH
-
1 kg bio črne moke (pšenična črna moka)
-
1 kocka kvasa
-
sol (dve žlički) oz. po okusu
-
6dl mlačne vode (ki jo dodajte postopoma oz. po potrebi)
-
V deciliter mlačnega mleka nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja ter žličko moke, vse skupaj premešamo ter pustimo, da kvasec vzhaja približno 15-20 minut.
-
V skledo, kamor smo natrosili pšenično črno moko ter vmes vmešali sol, vmešamo še zmlete pšenične otrobe in nato na sredino vlijemo kvasec .
-
Po potrebi dolivamo mlačno vodo ter zamesimo testo (najboljše ga je zamesiti na roke). Testo za domači kruh nato stresemo na pomokano kuhinjsko krpo in ga pustimo, da vzhaja 60 minut.
-
Testo pregnetemo ter stresemo v vroč, naoljen pekač, prekrit s peki papirjem in testo znova pustimo, da vzhaja 20 minut.
-
Postavimo v pečico in pečemo pri 180 stopinjah približno 1 uro.
-
Ko je hlebec pečen, ga še toplega pokrijemo in počakamo, da se ohladi.
AJDOV KRUH
-
Ajdovo moko poparimo da dobimo gosto maso.
-
V posodo damo tri žlice pšenične moke,1dl mlačne vode, kvas, sladkor, nato premešamo in pustimo vzhajati.
-
Ko se ajdova moka ohladi, ji primešamo pšenično belo moko, vzhajan kvas, sol, toplo vodo ter vse skupaj zgnetemo, nato pustimo vzhajati 1 uro.
-
Pečico segrejemo skupaj s pekačem na 250˚C. Ko se segreje, vzamemo pekač vanj nalijemo olje in prevrnemo testo; oblikujemo ga v hlebček višine 7cm.
-
Kruh pečemo 1 uro pri 200˚C, ko je kruh pečen, ga pet minut pustimo na pekaču nato pa ga zavijemo v krpo.