Blog

Prigode in nasveti iz našega mlina.
 
Želi smo lan! 
 
Konec avgusta je bil čas za žetje lanu. Točno pred tednom dni nam je še sonce pomagalo pri uspešni žetvi bio lanu. Nekaj utrinkov delimo tudi z vami.
 
Zrel bio lan na polju
Bio lan v začetku avgusta, dobra 2 tedna pred žetvijo.
 

Na novo odkrit star zaklad

Lan ima v Sloveniji močno tradicijo in v preteklosti ga je na našem ozemlju raslo veliko in zelo dobro je uspeval. V prvi polovici 18. stoletja naj bi pokrival kar 6000 hektarov, dvesto let kasneje le še 1000, nato pa je po drugi svetovni vojni skoraj izginil. Tudi laneno prejo, domače kolovrate in statve je premagal cenovno konkurenčnejši bombaž. S ponovnim odkrivanjem kakovostne hrane pa bio lan zopet sejemo in uživamo v dobrodejnih učinkih. Na naši eko kmetiji ga v zadnjih letih pridelamo prb. 1000 - 1300 kg/ha. Pri tem pazljivo shranimo svoja najboljša lanena semena za naslednjo setev, ki je vedno okoli 20. maja. Bio lan namreč vedno vzgajamo iz lastnih semen.

 

Sicer pa najdišča semen in lanenih izdelkov iz Egipta, Mezopotamije in Sumerije izvirajo iz časa 5000 let pr.n.št. Grki in Rimljani so iz semen izdelovali zdravila, laneno olje pa so uporabljali za razsvetljavo. Pri nas so ga uporabljali tudi mostiščarji na Ljubljanskem barju.


Bogato živilo

Od tretjine pa do polovice semena lanu predstavljajo kakovostne rastlinske maščobe. Četrtina semena sestavljajo beljakovine, nekaj sluzi ter lecitin skupaj z vitamini in minerali. Vitamini v lanenem semenu so A, B, D in E.

 

Kljub obilici pozitivnih učinkov pa z uživanjem lanenih semen ne gre pretiravati. Narava svojo moč izkazuje skozi zmernost in tudi lanena semena lahko postanejo za človeka strupena, kadar se z njimi pretirava.


Vsestranski lan

Naše babice so lan v kuhinji uporabljale za različne posipe peciva in praznične krušne mešanice. Laneno seme so uporabljale tudi za izdelavo zdravilnih obkladkov (ob bolečinah ali revmi) ter prvo pomoči zaprtju. Ker zlasti namočeno laneno seme odvaja, ga ljudska medicina priporoča ob težavah z zlato žilo, vnetjih sečil in prebavil ter tudi ob povišani temperaturi. Ne le za zdravje, tudi za lepoto so se dekleta nekoč posluževala lanu. Z izdelavo domače maske poskrbimo za vlažno in prožno kožo.

 

Žetev

Bio lan, ki smo ga poželi, najprej sušimo in nato očistimo. Nato bomo del pridelka ohranili v obliki bio lanenih semen, del pa bomo stisnili v bio laneno olje ter tudi mleli laneno moko. In kako krasni izdelki bodo to, ko pa smo ravno dobili nov mlin na kamen! Ampak kaj več besed in slik o tem v naslednjem prispevku ;)

 

lan na polju

bio lan zetev v avgustu

 

 


 

 
 
 
Zdrav prigrizek za na pot: obloženi ječmenovi kruhki
 
Vroči poletni dnevi so kot nalašč za pobeg na obalo ali v hladno zavetje gora. Kamorkoli se že odpravljate, ne pozabite na svoje želodčke in dobro počutje. Danes vam predlagamo priročno malico, ki bo teknila vsem, majhnim in velikim izletnikom. Ker je ječemnova moka polna vlaknin, boste siti vse do cilja. Poleg tega ječmen velja za živilo, ki je dobro za naše ožilje ter ima anti-stresen učinek. Odlične lastnosti za sproščujoč oddih kajne?
 
Priprava: večer pred odhodom
Čas priprave: testo 15 min + 60 min za vzhajanje (medtem pripravite nahrbtnik za naslednji dan) + 15 min za pripravo nadeva + 30 min pečenja (čas, ko zadiši po vsej hiši in se prične vznemirjenje pred odhodom na lepše)
Zadostuje za: malico za 4-člansko družino
 
ječemnova moka in laneno seme za super kruhke
Sestavine:
Testo
200 g bio ječmenove moke
400 g bio pšenične bele moke
kvas
nekaj mlačne vode (prbl 3,5 dcl)
1 dcl bio sončničnega olja
žlička sladkorja
2 žlički kamene soli
2 žlici bio lanenega semena
 
Nadev za odrasle
Kar najdemo na vrtu: domač paradižniček, bučke in paprika
paradižnikova mezga, začimbe
riban sir
 
Nadev za otroke:
paradižnikova mezga in origano
riban sir
nekaj koščkov šunke za pico
gobice in nekaj koščkov zelenjave
 
Postopek
V posodo najprej natresite bio pšenično moko. V vdolbinico v moki denite kvas, sladkor in malo vode ter narahlo pomešajte z vilico. Nato pustite 10 min, da kvas vzhaja (naredili se bodo mehurčki). Dodajte še ostale sestavine in zamesite testo, ki ga nato slabo uro pustite vzhajati.
Iz testa oblikujte kroglice, ki jih potlačite in postavite na peki papir na pekaču. Segrejte pečico na 200 °C. Na vsak kruhek pred pečenjem z žlico razmažite mezgo z začimbami in ga posujte po okusu. Odrasle presenetite z oblogo sveže obrane zelenjave z vrta, otrokom pa pod šunko skrijte kak košček zelene bučke ali pa malo sladke rdeče paprike. Pecite 30 min, oz, dokler kruhki niso zlato rjavi. Ali je kruh pečen, testirate tudi s trkanjem po spodnji strani in votel zven pomeni da, je malica pečena.
 
 
Vsaj en kruhek za pokušino nujno razdelite takoj, ko je še topel. Ostale skupaj s prtički denite v posodice ali vrečko za malico. Pa srečno na poti!  
 
  
 
 
 
 
 
 

 

© Bio mlin Stražar d.o.o. 2019
OpenCart OC Europa by CsillámVilág naredil Simbiont