Recepti

Eko kmetija Stražar vam ponuja nekaj polnovrednih bio receptov, s katerimi lahko okusite pravo vrednost naših ekološko pridelanih izdelkov!

Pa dober tek!

 


EKO PIRIN KRUH

  1. V moko vmešamo semena - vinski kamen - sol.
     
  2. Zgnetemo z mineralno vodo in oljem.
     
  3. Hlebček položimo v pekač s pek papirjem in pečemo na segreti pečici 200˚C, 1. uro. Testa ne vzhajamo. 
     

 


EKO PIRINI PIŠKOTI

  1. Vse sestavine damo v posodo ali na kuhinjsko desko ter z rokami hitro premesimo, da dobimo krhko testo (ne mesimo predolgo, da ne začne razpadati).
     
  2. Pred nadaljnjo pripravo testo pokrijemo s prozorno folijo ter za 2-3 ure postavimo v hladilnik.
     
  3. Iz testa nato oblikujemo okrogle kekse. Polovico teh oblik na sredini preluknjamo. Pečemo jih pri 160°C približno 12 minut.
     
  4. Nepreluknjane polovičke namažemo z marmelado, preluknjane pa posujemo s sladkorjem v prahu ter z njimi pokrijemo tiste z marmelado.

AJDOVI ŽGANCI                                                                       

  1. V slan krop (približno 2 l vode) stresemo mešanico bele in ajdove moke, ki smo jo predhodno dobro premešali. V zmes s kuhalnico naredimo luknjo v sredini, da moko tudi od znotraj zalije voda. Vse skupaj naj rahlo vre.
     
  2. Po 20 minutah "žgancu" odlijemo skoraj vso tekočino, nekaj vode pa prihranimo, če bomo morebiti morali dodati nekaj tekočine nazaj. Zmes dobro premešamo s kuhalnico, da se vsa moka poveže z vodo in nato pokrito pustimo, da žganci malo odležijo.
     
  3. Med tem časom razpustimo ocvirke na maščobi in jih nato polijemo preko žgancev ter premešamo z večjimi vilicami.


 


RECEPT ZA PIRINE PALAČINKE

  1. Jajca stepemo, počasi dodajamo mleko, moko, sol in pivo ter olje in v teflonasti ponvi spečemo palačinke.

 

 

 

 


KORUZNA POLENTA

  1. V loncu pristavimo vodo, maslo in sol. Zavremo.
  2. Koruzni zdrob med nenehnim mešanjem stresemo v krop. Mešamo, da dobimo gosto maso.
  3. Kuhalno ploščo izklopimo, pokrito polento pa na njem pustimo še 10 minut, da nabrekne.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EKO ČRN KRUH

  • 1 kg bio črne moke (pšenična črna moka)
  • 1 kocka kvasa
  • sol (dve žlički) oz. po okusu
  • 6dl mlačne vode (ki jo dodajte postopoma oz. po potrebi)
  1. V deciliter mlačnega mleka nadrobimo kvas, dodamo žličko sladkorja ter žličko moke, vse skupaj premešamo ter pustimo, da kvasec vzhaja približno 15-20 minut.
     
  2. V skledo, kamor smo natrosili pšenično črno moko ter vmes vmešali sol, vmešamo še zmlete pšenične otrobe in nato na sredino vlijemo kvasec .
     
  3. Po potrebi dolivamo mlačno vodo ter zamesimo testo (najboljše ga je zamesiti na roke). Testo za domači kruh nato stresemo na pomokano kuhinjsko krpo in ga pustimo, da vzhaja 60 minut.
     
  4. Testo pregnetemo ter stresemo v vroč, naoljen pekač, prekrit s peki papirjem in testo znova pustimo, da vzhaja 20 minut.
     
  5. Postavimo v pečico in pečemo pri 180 stopinjah približno 1 uro.
     
  6. Ko je hlebec pečen, ga še toplega pokrijemo in počakamo, da se ohladi.

AJDOV KRUH

  1. Ajdovo moko poparimo da dobimo gosto maso.
     
  2. V posodo damo  tri žlice pšenične moke,1dl mlačne vode, kvas, sladkor, nato premešamo in pustimo vzhajati.
     
  3. Ko se ajdova moka ohladi, ji primešamo pšenično belo moko, vzhajan kvas, sol, toplo vodo ter vse skupaj zgnetemo, nato pustimo vzhajati 1 uro.
     
  4. Pečico segrejemo skupaj s pekačem na 250˚C. Ko se segreje, vzamemo pekač vanj nalijemo olje in prevrnemo testo; oblikujemo ga v hlebček višine 7cm.
     
  5. Kruh pečemo 1 uro pri 200˚C, ko je kruh pečen, ga pet minut pustimo na pekaču nato pa ga zavijemo v krpo.

 

© Bio mlin Stražar d.o.o. 2017
OpenCart OC Europa by CsillámVilág naredil Simbiont